مراکز هوش در انیگرام ( اناگرام )
هر تیپ شخصیتی انیگرام از یکی از سه مرکز هوش نشأت می گیرد: مرکز سر، مرکز قلب و مرکز بدن. ایده این مراکز ریشه در سنتهای فلسفی شرق دارد و نشان دهنده این است که هر کدام از ما چگونه اطلاعات را پردازش می کنیم و چگونه به رویدادهای واکنش نشان می دهیم. همه ما دارای سر، قلب و بدن هستیم اما شخصیت ما در حول و حوش یکی از این مراکز ساخته می شود. هر مرکز شامل سه شخصیت از شخصیتهای نه گانه انیگرام می شود و یکی از سه شخصیت، شخصیت محوری آن مرکز هوش محسوب می شود .
مرکز هوش سر
سه تیپ شخصیتی این مرکز در عکس العمل به ترس شکل می گیرند.
این سه تیپ عبارتند از تیپهای پنج، شش و هفت. این تیپها تمایل دارند که در وهله اول با تحلیل های ذهنی با احساس مشترک خود یعنی ترس مواجه شوند.
افراد تیپ 5 با کنار کشیدن خود و گوشه گیری وسعی در جمع آوری اطلاعات تلاش می کنند که از ترس اجتناب کنند.
افراد تیپ 6 سعی می کنند با پیش بینی بدترین اتفاقات ممکن و برنامه ریزی در پیش گیری از اتفاقات بد با ترس خود مقابله کنند. برخی از افراد تیپ 6 ممکن است از ترس خود آگاه نباشند زیرا معمولاًً با سر به سمت موقعیتهای خطرناک می روند تا به خود ثابت کنند که از چیزی نمی ترسند.
افراد تیپ 7 روش دیگری دارند، آنها با انجام فعالیتهای لذت بخش از ترس فرار می کنند. گرچه اغلب افراد تیپ 7 به نظر ترسو نمی آیند، اما آنها به شدت از رنج و ترس فرار می کنند تا از عکس العمل در مقابل آنها اجتناب کنند.
تیپ 6 شخصیت محوری مرکز هوش سر است.
مرکز هوش قلب
سه تیپ شخصیتی این مرکز بر اساس خلق یک تصویر شکل می گیرند.
تیپهای دو، سه و چهار، سه تیپ مرکز قلب هستند. افراد مرکز قلب ( احساسی) در تلاش هستند که یک تصویر خاص از خود به دیگران نشان بدهند و از احساسات خود برای درک اینکه دیگران چگونه به آنها عکس العمل نشان می دهند استفاده می کنند..
افراد تیپ 2 سعی دارند خود را دوست داشتنی نشان بدهند و در پی آن هستند که دیگران ارزش ذاتی آنها را تائید کنند.
افراد تیپ 3 تلاش دارند که خود را موفق نشان بدهند تا احترام و تائید دیگران را نسبت به کارهایی که انجام می دهند، کسب کنند.
افراد تیپ 4 سعی می کنند تا تصویری متمایز و منحصر به فرد از خود ارائه دهند و از سنسورهای احساسی خود برای مقابله با رد شدن از طرف دیگران استفاده می کنند.
تیپ 3 شخصیت محوری مرکز هوش قلب می باشد.
مرکز هوش بدن
شخصیتهای این مرکز بر اساس عکس العمل نسبت به خشم شکل می گیرند.
تیپهای هشت، نه، و یک شخصیتهای مرکز هوش بدن که به نام مرکز غریزی و شکمی هم نامیده میشود، هستند. خشم احساس زیر ساختی این تیپها می باشد.
افراد تیپ 8 تمایل دارند که خشم خود را بطور متناوب و به صورت مستقیم بروز بدهند. خشم آنها در هنگام برخورد با رفتار ناعادلانه، ضعف شخصیت ، ضعف عملکرد و دروغ برانگیخته می شود.
افراد تیپ 9 از بروز خشم خود جلوگیری می کنند و ترجیح می دهند که با دیگران روابط دوستانه برقرار کنند. خشم آنها که به شدت مخفی نگه داشته می شود در هنگامی که نادیده گرفته می شوند و یا به زور به کاری وادار می شوند خود را نشان می دهد ویا بصورت رفتار تهاجمی _انفعالی خود را نشان می دهد. بدین معنا که فرد کاری را قبول می کند ولی آن را انجام نمی دهد، یا فراموش می کند و یا در آن خرابکاری می کند.
افراد تیپ 1 به خود انتقادی گرایش دارند که به نوعی برگرداندن خشم به سمت داخل است.
تیپ 9 شخصیت محوری مرکز هوش بدنی است.